2014-09-19

Youbike - jeden z důvodů, proč mám ráda Taipei

Taipei je vlastně docela ošklivé velké město na Taiwanu. Má kolem sedmi milionů obyvatel, slušné znečištění (ale prý je to mnohem lepší než to bylo před deseti nebo dvaceti lety), zběsilou dopravu, spoustu parků a ulic zastíněných stromy - což je vzhledem ke zdejšímu podnebí naprostá nutnost, protože jinak by se lidé na těch ulicích v létě prostě usmažili zaživa - a systém městských kol.
Systém se jmenuje se ubike (youbike) a jeho součástí je docela velké množství žlutooranžových těžkých městských kol. Stanoviště kol se vyskytují většinou v blízkosti stanic metra a blízko kulturních a přírodních památek města. Abyste mohli službu využít, potřebujete kartu na veřejnou dopravu a registraci. Registrovat se můžete přes internet nebo terminál na stanovišti kol. Kolo je zdarma na 30 minut, dalších 30 minut stojí 10 TWD (cca 7 Kč).

"Žluťásci" odpočívají na stanovišti

Jízda na kole v dusném horku taiwanského léta vypadá na první pohled jako čirý nesmysl. Člověk se potí prostě proto, že je (mimo klimatizovanou místnost), a představa šlapání na kole se jeví jako příliš namáhavá, udýchaná a upocená. Když to vyzkoušíte, zjistíte, že je to úžasné. Stane se zázrak, v tom dusném vedru se kolem vás POHYBUJE vzduch!

No comments:

Post a Comment